Днес християните отбелязват Бъдни вечер – един от най-значимите и светли празници, посветен на дома, семейството и почитта към предците. Този ден, който е последен от Коледните пости, е изпълнен със символика, обичаи и очакване на Рождество Христово.
Традиции и обичаиБъдни вечер е позната в различни краища на България с имена като „Малка Коледа“, „Суха Коледа“ и „Детешка Коледа“. Основен елемент на празника е постната трапеза, на която се подреждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Сред традиционните ястия са:
- Варено жито
- Пълнени чушки с боб
- Сарми
- Ошав
- Туршия
- Мед и чесън
- Орехи и червено вино
Празничната пита, замесена с „мълчана вода“, се разчупва от най-възрастния член на семейството. Първото парче се отделя за Богородица и починалите предци, а останалите се раздават на всички около трапезата.
В тази нощ всеки си избира орех, който символизира здравето и късмета през годината – здрава и бяла ядка предвещава успешна година. Вярва се също, че в полунощ небето се отваря и ако човек си намисли желание, то непременно ще се сбъдне.
Масата остава нераздигната през цялата нощ, за да могат душите на починалите предци да „посетят“ дома.
Бъдни вечер е празник, който подчертава силата на семейните връзки, уважението към традициите и надеждата за ново начало. Това е време за сплотеност, благодарност и съпреживяване на духовната магия на Коледа.